Aktuelt

Det de ikke vet, har vi vondt av

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Tidligere publisert: https://www.dagbladet.no/kultur/man-ma-vaere-trygg-og-sikker-pa-seg-selv-for-a-ha-flere-forhold/63341415

Du må for all del ikke våge å føle eller tenke noe anerledes her i landet. Om du ikke passer inn i det monogame glansbildet, så er det fritt frem for bøller og troll å angripe med høy klubbeføring og lave panner. 

Det er lite som får bøller og troll til å bråvåkne så brutalt som en kvinne som ønsker å leve utenfor samfunnests slik-er-kjærlighet-norm. Det er ikke godkjent å komme å si at man ønsker flere parallelle relasjoner eller sexpartnere. Det er ikke lov å være poly. Slikt får disse lavpanna skapningene til å klaske løs på tastaturet med klubbene sine. Fremmedfrykt og manglende kunnskap henger tett sammen. Det er på tide å gjøre en innsats for å øke kunnskapen om poly.

Knapphetsgoder

Det er greit at for noen er kjærlighet et knapphetshode. Noe man bare har litt av, og når kjærlighten er delt med EN så er det tomt. Det er ikke greit at det er så knapt hos noen at det ikke en gang er folkeskikk til overs. Er det virkelig innafor å angripe en persons utseende bare fordi hun mener noe annet enn det som er «godkjent» om kjærlighet, forhold og sekualitet? Lene Wikanders kronikk på NRK ytring «Kjærlighet er ingen privatsak» på lørdag var flott å lese. En moden, varm kvinne som har evnen til å elske mer enn en, og som har viljen til å dele. Hun snakker glansbildet midt i mot. Tøft tenker jeg! Så tar kommetarene under helt av. Vi har tydeligvis langt å gå når det kommer til almen(ut)dannelse. Å mene noe annet er helt ok. Å sjikanere er IKKE ok. Er det virkelig ok å snakke nedlatende om noens utseende bar fordi hun er poly? Hva får folk til å tro at det er ok å kalle noen «utseendemessig hemmet» bare fordi hun har evnen til å elske mer enn en? Tydelig at det ikke bare er kjærligheten som er i knapphet hos slike.

Fremmedfrykt

Jeg har selv valgt å stå åpent frem som poly og får merkelige reaksjoner. Kommentarer som at jeg er helt sikker usikker på meg selv eller ikke har møtt den rette er vanlig. Hvordan noen koble sammen overbevisningen om at en person er usikker med evnen til å ha flere relasjoner går milevis over (kanskje jeg burde si under) mitt hode. Logikk tilsier at man må være trygg og sikker på seg selv for å ha flere parallelle forhold. Andre sier det er skremmende å blande «voksenlivet» inn i hjemmet. Det å kalle evnen og viljen til å elske mer enn en for «voksenlivet», kan ikke bunne i annet enn uvitenhet. Vi som elsker annerledes må jobbe for å få respekt i samfunnet. Og... Jeg har møtt flere rette jeg, men i motsetning til seriemonogamister så er de rette for meg noen ganger rett samtidig. Det er på tide å sette det å være poly på kartet slik at de som ikke vet nok gis muligheten til kunnskap. Ingen kan tvinges til respekt, men kunnskap er vårt beste våpen. Kunnskap om at vi polyer er naboen din, sjefen din eller moren din. Våger vi å stå frem så vil fremmedfrykten dø ut, fordi det ikke er «de andre», men de du kjenner som er poly.

Lynn Myrdal, Leder PolyNorge

 

 

Om PolyNorge

PolyNorge er en interesseorganisasjon som har fokus på relasjonsmangfold i det norske samfunnet. Vi lever i et svært normstyrt samfunn med streng sosial kontroll. Det norske samfunnet er pr i dag svært mono-normativt. Mennesker som føler de ikke passer inn i forventningene om hvordan kjærlighetsliv og relasjoner bør se ut, føler seg ofte fremmedgjort. Foreningen ble opprettet for å gi nettopp disse individene en stemme, et trygt miljø og for å jobbe for et varmere og mer inkluderende samfunn.

©2020 PolyNorge

Søk

Medlemsinnlogging