Aktuelt

Åpent brev til kunnskapsministeren

Brukervurdering: 5 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktiv
 

Kjære kunnskapsminister

Takk for en hyggelig prat forleden da vi møttes tilfeldig på Marinlyst. Som liten og fersk aktør i det politiske bildet var det kjekt å få bryne seg på en som er drillet i retorikk og diskusjonsteknikk. Du satte meg på en prøve som debattant, og jeg ikke vet om jeg “bestod” eller ikke. Det får så være, jeg vet jeg har mye å lære. Viktigere for meg var at det satte deg på en prøve som kunnskapsfremmer. Din karakter ble “ikke bestått”.

I vår diskusjon om poly viste du en klar motstand mot å anerkjenne polyforhold som likeverdig til monogame forhold. Det er en holdning jeg må respektere. Men det at du ikke engang ønsket å informere om poly som et alternativ, sjokkerer. Jeg håper jeg misforstod når du brukte som eksempel at en ung jente kunne føle seg presset inn i et polyforhold som argumentasjon mot kunnskap om poly i samfunnet. Jeg håper at det ikke stemmer at du ønsker et samfunn der polyrelasjoner ikke er respektert som et alternativ, fordi noen få kan føle seg presset. De to unge jentene du søkte støtte hos der vi satt svarte deg veldig fint synes jeg. De så verdien av å ta informerte valg og viktigheten av kommunikasjon. Er det virkelig OK for deg at i dag finnes det en mengde mennesker som føler seg presset inn i monogamiet? Betyr det ingen ting for deg som kunnskapsminister, at manglende kunnskap gjør at mennesker tror de feiler noe fordi de er poly? Er ikke noe galt når det ikke er nok tilgjengelig kunnskap til å kunne ta et informert valg? Er du redd for kunnskap kjære kunnskapsminister? Hva gjør at du frykter kunnskapen om at det finnes alternativ til det mono-normative?

Du var rask med å påpeke at det ikke finnes forskning som viser at poly er noe mer enn et valg noen gjør. Du har rett, det finnes lite forskning,men å si at så lenge det ikke er forskning som viser at poly er biologisk, så er vi som poly ikke en minoritet man bør ta hensyn til, er i beste fall skremmende kunnskapsløs. “Vis meg forskning så kan vi snakkes”, sa du nonchalant. Vel, gi meg midler til forskning da. Kanskje èn grunn til at det ikke finnes så mye forskning, er at vi ikke har hatt en stemme? Kanskje fordi et er mange som deg, som frykter kunnskap om poly som alternativ fordi de tror at det vil være farlig og destruktivt for samfunnet. Forskning viser at polymennesker lever med frykt for å bli steinet verbalt og emosjonelt av dem som står dem nær om de våger å være åpen. Faktum er at frykt for at barna skal bli mobbet og at foreldre skal vende dem ryggen er hverdagen for mange. Realitet fordi det ikke er kunnskap og aksept i samfunnet.

Kjære kunnskapsminister, jeg håper at når du får tenkt deg om så ser du at kunnskap ikke er noe du skal frykte. Kunnskap er vårt viktigste verktøy for å skape et varmere og mer inkluderende samfunn med plass til og aksept for menneske som ikke passer inn i A4 boksen like godt som deg. Kunnskap gir mennesker mulighet til å ta informerte valg.

 

Skap en god dag.

Vennlig hilsen

Lynn Myrdal

Leder ,PolyNorge

Tags:

Om PolyNorge

PolyNorge er en interesseorganisasjon som har fokus på relasjonsmangfold i det norske samfunnet. Vi lever i et svært normstyrt samfunn med streng sosial kontroll. Det norske samfunnet er pr i dag svært mono-normativt. Mennesker som føler de ikke passer inn i forventningene om hvordan kjærlighetsliv og relasjoner bør se ut, føler seg ofte fremmedgjort. Foreningen ble opprettet for å gi nettopp disse individene en stemme, et trygt miljø og for å jobbe for et varmere og mer inkluderende samfunn.

©2022 PolyNorge

Søk

Medlemsinnlogging